Lappajärvi

Lappajärvi Euroopan suurimman kraatterijärven rannalla

3 000 asukkaan Lappajärvi on noussut meteorin törmäyksessä syntyneen, järven rannalle. Lappajärven asukasluku moninkertaistuu kesäisin, kun paikkakunnan lähes 1100 kesämökkiä täyttyvät asukkaista. Upeat maisemat ja järven monipuoliset virkistäytymismahdollisuudet tarjoavat ainutlaatuiset puitteet niin asukkaille kuin lomalaisille ja matkailijoille.

Luonto tarjoaa parastaan

Lappajärvellä on upeat mahdollisuudet nauttia luonnosta sekä maalla että vesistöissä. Mielenkiintoisimmat kohteet löytyvät Lappajärven törmäyskraatterin ympäristöstä ja sen saarista, joissa on myös esillä järven syntyyn liittyvää ainutlaatuista kärnäiitti-kivilajia (maakuntakivi). Lappajärven ympäristö on alavaa ja rantamaisemia hallitsevat pellot, kylät ja maatilat sekä runsas kesämökkiasutus. Nähtävää riittää myös luonnonkauniilla vanhalla rantamaantiellä eli Karvalanraitilla.

Ulkoilua rakastavalle on tarjolla erilaisia luontoreittejä ja käyntikohteita laavuineen upeissa maisemissa. Nykälänniemen miljöö Hotelli Kivitipun ympäristössä tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen useine vapaa-ajan liikkumis- ja virkistäytymismahdollisuuksineen. M/S Veannetar kuljettaa ryhmä- ja kulttuurimatkailijat Lappajärven aalloille. Lappajärven kautta kulkeva Tervareitti vie melojan viiden erilaisen järven ja usean erilaisen joen monipuolisiin maisemiin. Kuljet sitten 74 km järven ympäri jalkaisin, pyöräillen tai autolla nähtävää ja koettavaa riittää luonnonkauniissa maalaismiljöössä kolmen kunnan alueella. Talviaikaan Lappajärvi on tunnettu lukuisista pilkkikilpailuista. Vuonna 2020 valmistuva Välijoen kalatiekanava mahdollistaa pienveneille ja kanooteille yhteyden Lappajärvestä Evijärveen virtaavaan Välijokeen.

Elämyksiä historiasta ja kulttuurista

Kivitipun meteoriittikeskuksessa paljastuvat Lappajärven synnyn salaisuudet 77 miljoonan vuoden takaa. Tietoa järvi- ja talonpoikaishistoriasta tarjoavat kotiseututalo Taavintupa sekä 200-vuotias Lappajärven museotalo, jonka pysyviä näyttelykokonaisuuksia ovat Lappajärven sotaveteraanien perintö, Lappajärven seurakunnan vanha historiahuone sekä kansakoululaitoksen 100- vuotishistoria. Lappajärven rannalla luonnonkauniissa Halkosaaressa on mahdollisuus hypätä teatterin iloiseen maailmaan ja nauttia kulttuurielämyksiä kesäteatterin merkeissä. Tutustumisen arvoinen on myös Ateljee Tapio Autio, josta löytyvät liuskekivirakennukset reliefeineen, betonipatsaspuisto sekä vaihtuvat kesänäyttelyt. Erilaiset erikoismyymälät tarjoilevat uniikkeja käsityöläisten valmistamia sisustus- ja lahjatavaroita sekä käyttöesineitä. Lappajärven kraatterijärven ainutkertaisuus on esillä Hotelli Kivitipun yhteydessä sijaitsevassa meteoriittinäyttelyssä. Näyttelykohde on laajennettu kiviin ja mineraaleihin sekä siihen on tuotu virtuaalitekniikkaa elävöittämään näyttelyä. Näyttelyn yhteydessä pääset virtuaalimatkalle asteroidivyöhykkeelle. Virtuaalilasien ja selostuksen avulla koetaan matka kansainväliseltä avaruusasemalta Lappajärven kraatterin synnyttäneen meteoriitin lähtöpaikalle eli asteroidivyöhykkeelle Marsin ja Jupiterin väliin. Suurin osa 13,5-minuuttisesta materiaalista on aitoa Nasan videokuvaa.
www.lappajarvi.fi

Tapahtumien täyteinen kesä

Kesäisin Lappajärvi täyttyy lomalaisista, ja heitä hellitään erilaisilla tapahtumilla. Lappajärven markkinat heinäkuussa on kesän suurimpia tapahtumia. Kesäteatterin lisäksi kulttuurielämyksiä tarjoilee Hotelli Kivitippu sekä Halkosaaren Tanssilava lavatanssien ja eri artistien merkeissä.

Tekemistä aktiivisille liikkujille

Järviseudun Golfseuran 18-väyläinen kenttä Nykälänniemessä kutsuu viheriöilleen pelaamaan. Kenttä koostuu kumpuilevan metsämaaston väylistä sekä puistomaisista väylistä veden äärellä. Oman erityismausteensa perinteiseen golfkenttään on se, että etu- ja takaysin välinen matka kuljetaan siipirataslautalla. Lappajärveltä löytyvät kentät myös frisbeegolfin, tenniksen ja beach volleyn pelaajille sekä monipuolisesti liikuntapaikkoja niin yksilö- kuin joukkueurheiluun. Talvella Lappajärvi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet avantouintiin. Liikunnan lisäksi vapaa-ajalle voit valita ohjelmapalvelua muun muassa kalastusoppaan tai kirkkovenesoudun muodossa. Useat hyvin huolletut uimarannat palvelevat kesäisin perheitä ja lomalaisia.

Scroll to Top